Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، کتاب، ممکن است ماه‌ها و سال‌ها در قفسه کتاب‌فروشی باقی بماند و فروش نرود. این در حالی است که کتاب‌فروشان باید در طول هشت ماه تا یک سال، چک خرید کتاب از ناشر را پاس کنند. پرداخت چک ناشر فقط بخشی از مساله است، زیرا همزمان با نوسانات قیمت ارز، قیمت کاغذ در بازار رشد زیادی داشته و افزایش مواد اولیه تولید، موجب رشد بالای قیمت کتاب می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در چنین شرایطی اگر کتاب‌فروش موفق به فروش شود، برای خرید همان کتاب باید از سرمایه‌اش خرج کند، یعنی نه تنها از فروش کتاب سودی برای کتاب‌فروش باقی نمی‌ماند، بلکه باید وجهی روی پولی که از فروش کتاب به دست آورده‌است بگذارد تا بتواند چاپ جدید کتاب را بخرد.

همه‌گیری بیماری کووید۱۹ فروش کلیه کالاها را کندتر از قبل کرد. به همین دلیل هومان حسن‌پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان اواسط خرداد ۹۹ اعلام کرد: درج برچسب روی کتاب برای به‌روز رسانی قیمت آن برای ناشران ممکن است، اما کتاب‌فروشان نمی‌توانند از این روش استفاده کنند.

چسباندن برچسب‌های جدید قیمت، راهکاری‌ است که عموما از سوی ناشران و کتاب‌فروشان اعمال می‌شود، اما زمانی که قیمت کتاب با برچسب تغییر می‌کند، مشتری اعتماد خود به ناشر و کتاب‌فروش را از دست می‌دهد. در چنین شرایطی برخی از کتاب‌فروشان خواستار درج نشدن قیمت پشت جلد کتاب هستند.

پیش از این کتاب‌های نفیس و برخی از کتاب‌های حوزه معماری که با کاغذهای روغنی چاپ می‌شدند، بدون قیمت در شناسنامه یا پشت جلد منتشر می‌شدند. اما برخی از ناشران اقدام به درج نوشتاری در کتاب با این محتوا کردند که برای اطلاع از قیمت کتاب، باید به سایت ناشر رجوع شود. 

قیمت کتاب باید ثابت باشد

درج نشدن قیمت پشت جلد، درخواست برخی ناشران و کتاب‌کتاب‌فروشان است، اما آیا ناشران ملزم به درج این اطلاعات در کتاب هستند؟ علیرضا رئیس‌دانایی، مدیر انتشارات نگاه و عضو کارگروه صیانت از حقوق ناشران و مولفان در اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان دراین‌باره به خبرنگار ایرنا گفت: اخیرا برخی از ناشران قیمت را در کتاب درج نمی‌کنند، زیرا قیمت کاغذ، فیلم، زینک و صحافی در نوسان است. اما اینجا یک سوال پیش می‌آید، وقتی کتابی بدون قیمت منتشر می‌شود، آیا همه خریداران در لحظه خرید به سایت ناشر دسترسی دارند؟

به نظر می‌رسد قیمت باید در شناسنامه یا پشت جلد کتاب درج شود یا اینکه روی کتاب برچسب بچسبانند، هرچند در برچسب‌گذاری هم ممکن است تخلفاتی انجام شود. کلا کتاب کالای فرهنگی است و باید توسط ناشر قیمت‌گذاری شود تا خواننده با طیب خاطر کتاب را بخرد

به گفته این ناشر به نظر می‌رسد قیمت باید در شناسنامه یا پشت جلد کتاب درج شود یا اینکه روی کتاب برچسب بچسبانند، هرچند در برچسب‌گذاری هم ممکن است تخلفاتی انجام شود. کلا کتاب کالای فرهنگی است و باید توسط ناشر قیمت‌گذاری شود تا خواننده با طیب خاطر کتاب را بخرد.

مدیر انتشارات نگاه با تاکید بر اینکه قیمت کتاب باید ثابت باشد تا در بازار مشکل ایجاد نشود، افزود: هرچند قیمت کاغذ، زینک و ... روزانه با دلار بالا می‌رود و حتی با کاهش قیمت دلار، قیمت کاغذ، زینک و ... کاهش پیدا نمی‌کند، اگر سازوکاری در نظر گرفته‌شود تا قیمت‌ها در کتاب درج شود به نفع خریدار است. اگر قیمت در کتاب چاپ شود، مخاطب سرگردان نیست. اینکه هر کتاب‌فروش یک قیمت روی کتاب بزند، بازار را مختل می‌کند.

در چنین شرایطی برای کاهش آسیب به کتاب‌فروشان چه اقداماتی باید انجام شود؟ رئیس‌دانایی در پاسخ به این سوال گفت: این ناشر است که با قیمت روز کاغذ و زینک می‌خرد و کتاب را چاپ و صحافی می‌کند. فروشنده کتاب را با قیمت قدیم خریده و باید به همان قیمت بفروشد، اما اگر کتابی تجدید چاپ می‌شود و قیمت کتاب ۴۰ هزار تومانی به ۲۰۰ هزار تومان می‌رسد، این طبیعی است که کتابفروش کتاب‌ها را افزایش قیمت بدهد. البته تغییر قیمت توسط کتاب‌فروش تخلف است.

نظارت روی بازار کتاب خیلی سختگیرانه نیست

انتشارات گلگشت یکی از نشرهایی است که این روزها برخی از کتاب‌هایش را بدون قیمت منتشر می‌کند، در کتاب‌های این انتشارات جای قیمت کتاب نوشته شده‌است: «با عرض شرمندگی قیمت را در سایت گلگشت بیابید».

ماشاالله صفری، مدیر انتشارات گلگشت درباره اینکه چگونه بدون درج قیمت در کتاب توانسته‌است آن را چاپ و منتشر کند، به خبرنگار ایرنا توضیح داد: وزارت فرهنگ و ارشاد برای اعطای مجوز قیمت حدودی کتاب را می‌خواهد، پس از کسب مجوز اگر ناشر بخواهد قیمت را افزایش بدهد یا کم کند، می‌تواند این کار را انجام بدهد، زیرا این کتاب برای او است و نظارت آنچنانی روی این موارد انجام نمی‌شود. نمی‌دانم چرا همه ناشران این کار را نمی‌کنند، شاید هنوز به درستیِ این مساله پی نبردند و شاید عقب‌تر از باقی ناشران هستند. هر جور حساب می‌کنم منفعتی در انجام ندادن آن نیست.

به گفته این ناشر کتاب از مواد حیاتی نیست و نظارت خیلی سختگیرانه روی آن وجود ندارد. ممکن است ناشر بخواهد یک کتابش را ۱۵۰ هزار تومان بفروشد، اما مشتری این کتاب را نمی‌خرد. در نتیجه ناشر قیمتی را درج می‌کند که برای مشتری هم معقول باشد و تناسب بازار را حفظ کند.

کتاب‌فروش باید بتواند برای تغییر قیمت بارکد بزند

صفری با بیان اینکه برچسب زدن روی کتاب‌ها برای ناشر هزینه زیادی دارد و یکی از دلایل چاپ نکردن قیمت در کتاب، جلوگیری از برچسب زدن به کتاب بوده‌است، گفت: بازار نشر یک سیستم هماهنگ دارد، مثلا با شرکت پخش به صورت هفتگی هماهنگ هستم، البته قیمت کتاب‌ها سالی یک یا دوبار بالا می‌رود. برای ادامه فعالیت چاره‌ای جز درج نکردن قیمت در کتاب نداریم، زیرا کتابی را که با کاغذ بندی ۲۰۰ هزار تومان فروش برود، نمی‌توانم با کتابی که با بندی ۷۰۰ هزارتومان چاپ کردم جایگزین کنم، در نتیجه ناچار هستم قیمت را تغییر بدهم.

مدیر انتشارات گلگشت با تاکید بر اینکه مرجع قیمت کتاب ناشر است، ادامه داد: برای مثال قیمت کتاب من زلاتان هستم در این روزها ۹۵ هزار تومان شده‌است، در حالی که زمانی قیمتش ۶۵ هزار تومان بود. همچنین به نظرم کتاب‌فروش باید بتواند برای تغییر قیمت بارکد بزند و اگر کتاب را ۶۵ هزار تومان خریده در این روزها به قیمت ۹۵ هزارتومان بفروشد. زیرا مرجع قیمت کتاب ناشر است. اگر مخاطب و مشتری در سایت یا هر جای دیگر دنبال قیمت کتاب باشد، به همان قیمت ۹۵ هزار تومان می‌رسد در نتیجه مشکلی ایجاد نمی‌شود.

مدیر انتشارات گلگشت چاپ نکردن قیمت در کتاب را به عنوان یکی از راهکارها معرفی کرد و گفت: این راهکاری است که به ذهن ما رسید تا برای کتاب‌فروشان هم مشکلی نداشته‌باشند و بتوانند کتاب را با قیمت روز بفروشند.  

باید دست ناشر برای تغییر قیمت باز باشد

میان ناشران و کتاب‌فروشان هم نظرهای مختلف وجود دارد، در این روزها برخی از کتاب‌فروشان از ناشران می‌خواهند تا کتابی را برای آن‌ها بفرستند که در آن قیمت چاپ شده‌باشد. میان ناشران هم تفاوت دیدگاه وجود دارد، برخی چاپ قیمت در کتاب را ضروری می‌دانند و برخی خواستار تغییر این روند هستند.

مهدی حسین‌زادگان، مدیر فروشگاه نشر ققنوس درباره الزام ناشر به درج قیمت در کتاب به خبرنگار ایرنا گفت: قیمت کتاب باید در شناسنامه یا پشت جلد کتاب یا هر دو درج شود، اگر کتابی قیمت نداشته‌باشد، اعلام وصول نمی‌شود.

به گفته او ناشرانی که کتاب را بدون قیمت منتشر کردند، برای دریافت اعلام وصول از وزارت فرهنگ و ارشاد، کتابی را که قیمت در شناسنامه آن چاپ شده‌است، فرستادند، اما بعد از دریافت اعلام وصول، با تغییر چند صفحه از کتاب، آن را بدون قیمت به بازار عرضه می‌کنند.

باید دست ناشر برای تغییر قیمت باز باشد اما در ایران چنین امکانی نیست. روند حذف قیمت از کتاب، باید توسط وزارت فرهنگ و ارشاد شروع شود و قانون لزوم درج قیمت در کتاب برداشته شود. در چنین شرایطی قیمت کتاب شناور است، زیرا کتاب معمولا بعد از گذشت زمان ارزان یا گران می‌شود

حسین‌زادگان با بیان اینکه ناشر برای چاپ کتاب سرمایه‌گذاری کرده‌است و به همین دلیل همواره دنبال راهی برای کاهش ضررهای احتمالی است، ادامه داد: در انتشارات ققنوس تا به حال تغییر قیمت نداشتیم و حتی هنوز کتابی را که ۱۰ سال پیش چاپ شده‌است، با قیمت ۱۲۰۰ تومان می‌فروشیم. اما با این وضعیت تورم، بسیاری از ناشران نمی‌توانند کتاب‌هایشان را چاپ کنند. شرایط ناشی از تورم آنقدر افسار گسیخته و بی‌محابا است که هر ناشر فقط می‌خواهد بماند و به فعالیت ادامه دهد، برای ناشر تفاوت زیادی ندارد که او را جریمه کنند، مخصوصا نشرهای کوچکتر مجبور هستند چنین کارهایی را بکنند.

به گفته او باید دست ناشر برای تغییر قیمت باز باشد اما در ایران چنین امکانی نیست. روند حذف قیمت از کتاب، باید توسط وزارت فرهنگ و ارشاد شروع شود و قانون لزوم درج قیمت در کتاب برداشته شود. در چنین شرایطی قیمت کتاب شناور است، زیرا کتاب معمولا بعد از گذشت زمان ارزان یا گران می‌شود.

به نظر می‌رسد درج قیمت در شناسنامه یا پشت جلد کتاب، مشکلاتی را برای ناشران و کتاب‌فروشان ایجاد کرده‌است. خبرنگار ایرنا، بارها برای پیگیری این ماجرا با مسئولان دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی که از زیرمجموعه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، تماس گرفت، اما متاسفانه به نتیجه نرسید. شاید مسئولان می‌توانستند اطلاعاتی درباره قوانینی که ناشران و کتاب‌فروشان ملزم به رعایت آن هستند، بیان کنند. زیرا نوسانات قیمت ارز و افزایش قیمت کاغذ، زینک، سلفون و ... و مشکلاتی که این تغییرات به همراه دارد، بر کسی پوشیده نیست.

در چنین شرایطی کتاب‌فروشان آسیب‌پذیرترین گروه در چرخه نشر هستند که یکی پس از دیگری مجبور به اعلام ورشکستگی و تعطیلی فروشگاه می‌شوند. بنابراین برای جلوگیری از اختلال در بازار نشر و پیشگیری از اقدامات سلیقه‌ای، سزاوار است تا هرچه زودتر سازوکاری برای فعالیت ناشران و کتاب‌فروشان اعلام و بر اجرای آن نظارت شود.

برچسب‌ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هومان حسن پور قیمت کتاب کتاب انتشارات ققنوس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هومان حسن پور قیمت کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هومان حسن پور قیمت کتاب کتاب انتشارات ققنوس ناشران و کتاب فروشان وزارت فرهنگ و ارشاد برای تغییر قیمت چنین شرایطی مدیر انتشارات خبرنگار ایرنا برخی از کتاب قیمت کتاب هزار تومان بدون قیمت قیمت کاغذ برای ناشر باید توسط اگر کتاب روی کتاب کتاب درج کتاب ها درج شود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۷۲۰۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهار کتاب ایران/از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه

تغییر مهمان ویژه نمایشگاه کتاب، مبلغ بالای اجاره بهای غرفه‌ها و گله ناشران از حضور کتابفروشان در بخش مجازی اتفاقاتی هستند که پیش از آغاز این رویداد رخ داده اند.

به گزارش مشرق، کمتر از یک هفته به آغاز ماراتن ناشران و فعالان صنعت نشر باقی مانده. سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران امسال نیز مانند سال‌های گذشته از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت در مصلی امام خمینی (ره) برگزار شده و به این ترتیب بهار ۱۴۰۳ کتاب ایران آغاز می‌شود.

حسین تیموری مدیر کمیته اجرایی و پشتیبانی نمایشگاه، روز پنجم اردیبهشت از تحویل فضای مصلی امام خمینی (ره) به ستاد برگزاری نمایشگاه خبر داد و گفت: جانمایی ناشران حوزه‌های کودک و نوجوان، ناشران داخلی، ناشران خارجی، ناشران بین‌الملل نهایی شده و اجرای غرفه ناشران این حوزه‌ها اواخر این هفته شروع و تا اوایل هفته آینده تکمیل می‌شود.

وی با بیان اینکه غرفه‌سازی ناشران در فضای شبستان مراحل پایانی خود را طی می‌کند، افزود: آماده‌سازی زیرساخت‌های مورد نیاز در مصلی امام خمینی (ره) همچون غرفه‌های تبلیغات، غرفه‌های رفاهی و غرفه‌های اطلاع‌رسانی از سه شنبه (چهارم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳) آغاز شده است.

سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در حالی که هنوز آغاز نشده اما حاشیه‌هایی برایش رخ داده اند؛ از تغییر مهمان ویژه این رویداد تا مبلغ بالای اجاره بهای غرفه‌ها و گله ناشران از حضور کتابفروشان در سامانه فروش مجازی همگی ازجمله اخباری هستند که قبل از شروع نمایشگاه کتاب سر و صدای زیادی در میان اهالی رسانه و اصحاب نشر به پا کردند.

چند روز پیش از آغاز بهار کتاب ایران، سری به مصلی امام خمینی (ره) محل برگزاری این رویداد فرهنگی زد و در جریان روند کار آغاز نمایشگاه کتاب قرار گرفت.

تکمیل غرفه سازی در نمایشگاه کتاب

تقریباً همه درب‌های منتهی به مصلی امام خمینی (ره) بسته بودند و تنها راه عبور و مرور درب شماره یک بود؛ بالاخره بعد از یک ساعت معطلی و ممانعت از ورود با چند تلفن و هماهنگی وارد مصلی شده و سری به شبستان اصلی و محل استقرار ناشران عمومی زدیم.

در این بخش کارگران مشغول بودند؛ غرفه سازی و محل استقرار ناشران تقریباً در تمام فضای شبستان انجام شده و تنها یکی دو نقطه از شبستان خالی بود که آنها نیز محل استقرار غرفه‌های خودساز بود، بسیاری از غرفه‌ها نیز با نامگذاری که از سال‌های گذشته باقی مانده بودند تشکیل شدند. بخش کودک و نوجوان نیز در همان جای همیشگی با نزدیک ترین دسترسی برای خانواده‌ها قرار دارد البته که می‌تواند در جای مطلوب‌تری قرار گیرد اما غرفه سازی در این بخش نیز شکل گرفته است و سازه‌های فلزی جانمایی ناشران را مشخص کرده است.

در بخش بین الملل نیز کارگران مشغول فعالیت و غرفه سازی قرار گیری ناشران خارجی بودند. فضای بیرونی مصلی نیز توسط کارگران زیباسازی شهرداری با گل‌های رنگارنگ تزئین شده و سازه‌های فلزی مخصوص بخش‌های تبلیغات در فضای بیرونی شبستان اصلی نیز قرار گرفته است.

ابهامات حضور مهمان ویژه

تقریباً ماه‌های آخر سال ۱۴۰۲ کشور «هند» به عنوان مهمان ویژه سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران معرفی شد. اما پس از تعرض رژیم صهیونیستی به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران و عملیات «وعده صادق» کشور هند محدودیت‌هایی را برای سفر شهروندانش به ایران و اسرائیل اعمال کرد. پس از این اخبار گمانه زنی‌هایی مبنی بر عدم حضور کشور هند در دور جدید نمایشگاه کتاب زده شد که در نهایت هشتم اردیبهشت ماه علی رمضانی قائم مقام و سخنگوی سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در فضای مجازی خبر از عدم حضور این کشور داد.

رمضانی در این توییت نوشت: «علی رغم تلاش جامعه فرهنگی هند، نظر به ادامه محدودیت حضور اتباع این کشور در ایران پس از عملیات وعده صادق و اتمام فرصت رفع محدودیت بعد از دیدار اخیر سفیر هند، حضور این کشور منتفی شد و یمن مهمان ویژه سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است.»

اما یاسر احمدوند رئیس نمایشگاه در مصاحبه با یکی از خبرگزاری‌ها گفت: «بین کشورهای منطقه در حال ارزیابی هستیم تا کشور مناسب حضور اعلام شود، هنوز تصمیم نهایی اخذ نشده و در حال مذاکره با کشورهای همسایه هستیم.» به این ترتیب سرنوشت مهمان ویژه سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با ابهاماتی روبه رو است.

تیغ تورم بر اجاره بهای غرفه‌های نمایشگاه

در مدت زمان کمی که به شروع نمایشگاه کتاب باقی مانده، ناشران از افزایش اجاره بهای غرفه‌ها گلایه دارند، اجاره بهایی که به گفته آنها نسبت به سال گذشته با تورم بسیاری همراه بوده است.

اگرچه دولت تلاش کرده کمترین هزینه را از ناشران برای حضور در این رویداد فرهنگی دریافت کند (چون برگزاری نمایشگاه کتاب تهران ردیف بودجه مشخصی دارد) اما ناشران از مبالغ اجاره بهای غرفه‌ها گله مندند. در سال‌های مختلف انتقادات از اجاره بهای غرفه‌ها و جانمایی ناشران در نمایشگاه کتاب پابرجا بوده است.

براساس ضوابط حضور ناشران داخلی هزینه اجاره بهای غرفه‌ها به شرح زیر است:

هزینه اجاره بهای غرفه‌ها در بخش ناشران عمومی نمایشگاه کتاب تهران تا ۶ متر مربع به ازای هر مترمربع یک میلیون و ۳۷۵ هزار ریال، ۷ تا ۹ متر مربع به ازای هر متر مربع ۲ میلیون و ۵ هزار ریال، از ۱۰ تا ۲۴ متر مربع سه میلیون و ۱۰۰ هزار ریال، از ۲۵ تا ۴۸ متر مربع ۴ میلیون و ۸۵۰ هزار ریال، از ۴۹ متر تا ۱۰۰ متری ۶ میلیون و ۸۵۰ هزار ریال، از ۱۰۱ متر تا ۲۰۰ متر ۹ میلیون ریال، از ۲۰۱ متر تا ۳۰۰ متر ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، از ۳۰۱ متر به بالا ۱۲ میلیون ریال بوده است. برای ناشران غیر خصوصی این رقم‌ها افزایش بیشتری داشته اند.

بررسی این رقم‌ها با ارقام سال گذشته حکایت از افزایش بین ۲۰ تا ۵۰ درصدی میزان اجاره بهای غرفه‌ها دارد.

رضا حاجی آبادی مدیر انتشارات هزاره ققنوس در گفتگو با درباره میزان افزایش اجاره بهای غرفه‌ها در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: مسلماً قیمت اجاره بهای غرفه‌ها در نمایشگاه کتاب افزایش داشته است. سال گذشته من برای اجاره یک غرفه ۱۵ متری ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان پرداخت کردم در حالی که سال گذشته برای اجاره غرفه ۱۸ متری سه میلیون و ۴۰۰ هزار تومان پرداخت کردم و خب مشخص نیست چرا اجاره بها باید متری ۱۰۰ تومان افزایش پیدا کند.

وی همچنین افزود: مبلغ اجاره کارتخوان ها در نمایشگاه کتاب نیز سال گذشته ۲۵۰ هزار تومان بوده که امسال به ۳۵۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. همچنین مالیات بر ارزش افزوده نیز سال گذشته ۹ درصد بوده که امسال به ۱۰ درصد افزایش داشته.

حاجی آبادی گفت: هزینه‌های حمل و نقل انتقال کتاب به نمایشگاه، حقوق نیروهای مستقر در غرفه‌ها، تعرفه‌های حمل و نقل داخل نمایشگاه که هیچ گاه مطابق تعرفه نبوده است به انضمام اعمال تخفیف ۲۰ درصدی که ناشران موظف به ارائه آن هستند هزینه‌های پنهانی هستند که مسؤولان به آن توجه نمی‌کنند.

علیرضا رئیس دانا مدیر انتشارات نگاه نیز در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به افزایش قیمت اجاره بهای غرفه‌های نمایشگاه کتاب تهران گفت: تا امروز چیزی بالغ بر ۶۰ میلیون تومان برای حضور در نمایشگاه کتاب پرداخت کردیم و تقریباً می‌توان گفت قیمت‌ها حدود ۶ میلیون تومان با ارزش افزوده همراه بودند.

مشارکت کتابفروشان در نمایشگاه کتاب از نگاه ناشران

در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نیز مانند سال‌های گذشته کتابفروشی ها به عنوان یکی از ارکان این رویداد در بخش مجازی نمایشگاه کتاب حضور دارند، نکته‌ای که بسیاری از ناشران نسبت به آن انتقاداتی دارند.

مسلم است مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این نتیجه رسیده اند که در راستای برقراری و توزیع عدالت فرهنگی و دامنه نمایشگاه کتاب، این رویداد را به سطوح کتابفروشی ها توسعه دهند، اما به اعتقاد ناشران موتور محرکه نشر، ناشر است و اگر او ضعیف شود چرخه کتاب با اختلال مواجه می‌شود. سال هاست که جامعه نشر به درآمد نمایشگاه دل بسته و فعالیت‌های خود را بنا با حضور در آن تنظیم کرده است و حضور کتابفروشان تأثیر مستقیمی بر نقدینگی ناشران دارد.

همچنین ارتباط مستقیم ناشر با مخاطب ثمرات غیرمالی مستقیم نیز دارد و ارزیابی ناشران و فهم ذائقه مشتری مهمترین دست آورد نمایشگاه برای ناشران است که با حضور کتابفروشان و پراکنده شدن مخاطبان این مزیت کم رنگ می‌شود.

یکی از نکات دیگر مهمی که باید به آن توجه کرد این است که فروش کتاب غیر توسط ناشران در سطح نمایشگاه بین المللی کتاب تهران ممنوع بوده و ناشران نمی‌توانند کتاب یکدیگر را بفروشند این در حالی است که کتابفروشی ها همه کتاب‌های موجود از هر ناشر را می‌توانند بفروشند و خود منشایی برای فروش کتاب‌هایی از ناشران پخته خوار می‌شود.

همانطور که گفته شد وزارت فرهنگ و ارشاد در راستای توزیع عدالت فرهنگی و خرید هرچه سریع‌تر و آسان‌تر کتاب توسط مخاطبان در دورترین نقاط شهرها و روستاها شاید یکی از دلایل حضور کتابفروشان در بخش مجازی باشد با این حال باید دید مسؤولان فرهنگی در این باره چه نظری دارند.

حاجی آبادی درباره حضور کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه کتاب می‌گوید: مخالف انجام چنین کاری هستم چراکه نمایشگاه کتاب مختص حضور ناشران است و مسئله‌ای که غیر از فروش برای ناشران مهم است ارتباط با مخاطب و شناسایی سلیقه آن است.

وی افزود: اگر بنا بر حضور کتابفروشان نیز باشد این مقوله باید براساس ضوابط باشد همانطور که می‌دانید عرضه کتاب‌هایی غیر از تولیدات انتشارات و پیش فروش توسط ناشر در نمایشگاه ممنوع است حال آنکه این کار توسط کتابفروشان انجام می‌شود.

حاجی آبادی با اشاره به اینکه مبنای انتخاب کتابفروشان برای حضور در بخش مجازی مشخص نیست گفت: نمایشگاه بهار کتاب ناشران است که در آن می‌توانند تبلیغ کنند، کتاب بفروشند و با مخاطب ارتباط برقرار کنند، طبیعی است که با فروش کتاب‌ها توسط کتابفروشان این چرخه بهم می‌خورد این در حالی است که می‌توان بن تخفیف به کتابفروشان اختصاص داده و یا پس از نمایشگاه کتاب در یک رویداد مجزا کتابفروشان اقدام به فروش کتاب کنند تا مخاطبانی که نتوانستند در نمایشگاه حضور پیدا کنند کتاب‌های خود را خریداری کنند.

رئیس دانا نیز در این باره گفت: حضور کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه کتاب به نفع فرهنگ است و هرجا که کتابفروشان به عنوان قوای کمک کننده در فروش، ناشران را همراهی کنند خوب است.

منبع: مهر

دیگر خبرها

  • بهار کتاب ایران/از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه
  • تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آغاز شد
  • آغاز تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه کتاب
  • تمدید مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی
  • مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه های کتابخوانی تمدید شد
  • برگزاری جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان در کرمانشاه
  • برگزاری جام باشگاه های کتابخوانی کودک و نوجوان در کرمانشاه
  • کتاب بنیه فیلمساز را قوی می‌کند/ حتما به نمایشگاه کتاب تهران می‌روم
  • وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی
  • تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی